Seter-spesial!

Erling og Hanne - vinnere av seterprisen 2023

Seterprisen 2023, ny utredning om seterdrift, stor seterkonferanse på Lillehammer, praktikantordning på støler i Hallingdal og Sigdal sommeren 2023 (NB: søknadsfrist 26. mars), og søknad om listeføring av seterkulturen i UNESCO. Det skjer mye på seter-fronten nå for tiden…

Foto: Ragnhild Bjelland-Hanley, Norges Vel

Seterdrift anses av mange som en spesielt verdifull del av norsk jordbruk som det er ønskelig å opprettholde og helst styrke. Seterdrifta representerer en viktig del av norsk kulturarv, god bruk av utmarksbeiteressurser og kulturlandskapspleie. Men antall gårdsbruk med seterdrift har gått drastisk ned de siste tiårene, og for å unngå at dette blir en driftsform som går tapt, må det tas grep. Det er under 900 aktive setre i Norge i dag.

Heldigvis er det mange gode krefter i sving for å bevare seterdrifta. Her er noe av det som har skjedd på seter-fronten i det siste.


Seterprisen 2023

Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad på Ustuvollen i Dalsbygda fikk seterprisen 2023. Det er Norsk seterkultur som deler ut prisen, og ifølge dem var argumentene mange og gode for at nettopp Erling og Hanne fortjente prisen. De har gått foran når det gjelder å prøve ut fornybarløsninger på setra, de tar godt vare på både kulturlandskap og husdyr med beiting, slått, hesjing og «kurøke» for å holde innsekter unna husdyra, de har fornyet og videreutviklet seteranlegget de senere årene samtidig som de har tatt vare på den gamle seterstua, og i setersesongen tar de imot besøk hvis noen vil høre om setring eller fornybare energiløsninger.

- Vi er stolte men også ydmyke over å få denne prisen, sier Erling. - Det er flere enn oss som gjør en stor innsats for å opprettholde setring og å ha dyr på utmark. Å holde liv i bygde-Norge kommer ikke av seg selv, og det er mange som fortjener en slik utmerkelse.

På setra har Erling og Hanne installert solceller og batteri, og denne energiløsningen har nå vært i drift tre somre. Norges Vel har fulgt prosjektet i Østerdalen fra starten i 2020, og bidrar til å spre kunnskap og erfaringer til andre bønder og interesserte. Arbeidet støttes av Statsforvalteren i Innlandet. Du kan lese mer om prosjektet her.


Ny utredning med forslag til satsing for fortsatt seterdrift

Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren har nylig publisert rapporten "Forslag til satsing for fortsatt seterdrift – Utredning til jordbruksoppgjøret 2023". Rapporten er en utredning om seterdrift med melkeproduksjon i Norge, og den leveres som et innspill til partene i jordbruksoppgjøret 2023. Formålet er å gi avtalepartene et grunnlag for å vurdere om det skal settes i verk en satsing for å styrke seterdrifta, og hvordan dette eventuelt kan gjøres.

Du kan lese et sammendrag av rapporten her (hvor du også finner lenke til hele rapporten).


Konferanse: Ei framtid for setra?

Som en del av museumsprogrammet «Eit skigardsdele», inviterer Valdresmusea, Lillehammer Museum, Randsfjordmuseet og Norsk seterkultur til foredrag og debatt om verdien av setrene og beiteressursene i fjellet – og om lokalmatproduksjonen som vinner stadig nye terreng. Hva er utfordringene for de som vil drive landbruk i fjellet? Hva står på spill – og for hvem – når endringene i seterområdene skyter fart? Hvordan kan politikken – og holdningene i landbruket – bidra til å løfte fram mangfaldet av produksjonsformer?

Wenche Westberg, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, er blant innlederne.

TID: Tirsdag 18. april 2023
STED: Maihaugen på Lillehammer
MÅLGRUPPE: Konferansen er åpen for alle
PÅMELDINGSFRIST: 1. april
PRIS: Kr 800 (inkl. lunsj)
DIGITALT: Arrangementet vil også bli streamet

Lenke til program og påmelding: Ei framtid for setra? - Valdresmusea


Vil du være praktikant på støl i sommer?

Prosjektet «Stølsdrift i framtidas landbruk» tilbyr praktikantordning på støler i Hallingdal og Sigdal sommeren 2023. Målet er å øke kunnskap og forståelse for stølsdrift og fjellandbruk, samt å formidle arbeidskraft. Praktikantordningen er organisert slik at praktikanter kan jobbe på støl en uke og lære om stølsdrift. Praktikantene deltar i den daglige drifta på stølen, noe som innebærer stell og melking av dyr, gjerding og tilsyn med dyr på beite, og for noen også kinning av smør og ysting av ost. Noen av praktikantene får tilbud om jobb som stølshjelp etter endt praktikantperiode.

Erfaringene fra praktikantordningen i 2022 var svært gode. Totalt deltok 10 praktikanter og 8 støler, og tilbakemeldingene var rett og slett fantastiske. Praktikantene fikk ei lærerik uke i fjellet, samtidig som de som driver stølen fikk hjelp i drifta. I en spørreundersøkelse som ble gjennomført etter sesongen svarte alle praktikantene at de var fornøyd med læringsutbyttet. Alle meldte også at de fikk god innsikt i norsk stølskultur. De som driver stølen svarte i samme spørreundersøkelse at de syntes praktikantene var veldig interessert i å lære om stølsdrift, og vil anbefale andre støler å ha praktikant.

NB: Søknadsfrist 26.03.2023

Les mer om ordningen og meld deg på her.


Norsk og svensk Kulturdepartement stiller seg bak søknad om listeføring av seterkulturen i UNESCO

Norsk seterkultur og Svensk Fäbodkultur fikk rett før jul klarsignal fra Kulturdepartementene i begge land for å søke om listeføring av seter/fäbodkulturen på UNSECO sin liste for immateriell kulturarv. Begge land stiller seg altså bak søknaden, og endelig søknad blir sendt fra Sverige i mars.

Du kan lese mer om arbeidet som har blitt gjort her.

Forrige
Forrige

Nasjonalt senter for fjellandbruk er etablert!

Neste
Neste

Innspill til jordbruksforhandlingene