Fjellandbruket i tall

Foto; Lakter

Det finnes flere kilder til fakta og tall om fjellandbruket, men det er ikke så mange som bryter ned tallene på kommunenivå. Og det er enda færre som samler fjellkommunene i en kategori. Derfor er det per i dag vanskelig å finne god informasjon uten å måtte gjøre en stor jobb selv med å sammenstille.

Nasjonalt senter for fjellandbruk har fått på plass en rapport som sier noe om utvikling og status i fjellregionen opp mot andre deler av landet. Den er utarbeidet i samarbeid med Sintef/ Ruralis, og kan leses her:





Her er noen fakta om det norske fjellandbruket:

  • Per 01.01.2024 er det 71 kommuner i Norge som er definert som en fjellkommune, disse er fordelt på åtte fylker.

  • 20 % av matproduksjonen i Norge skjer i fjellregionen

  • 30 % av Norges areal er en fjellkommune

  • 5 % av landets befolkning bor i en fjellkommune

  • 18 % av de sysselsatte i fjellregionen jobber i jordbruket

  • 15 % av verdiskapingen i norsk jordbruk kommer fra fjellandbruket

  • 68 % av melkebrukene i fjellregionen har under 30 melkekyr

  • 53 % av melkekyrne står fortsatt på bås, i Valdres er det 77 %

  • 20 % av melka og 20 % storfekjøttet blir produsert i fjellregionen

  • 67 % av landets setre ligger i fjellet

  • 31 % av landets hytter ligger i en fjellkommune, og tallet er økende.

  • Over 90 prosent av jordbruksarealet i fjellandbruket er eng og beite.

  • 40 prosent av grasarealet i Sør-Norge dyrkes i fjellbygdene. I tillegg kommer store beitearealer.

  • Mellom 20 og 30 % av det grasbaserte husdyrholdet er i denne regionen.

  • Fjellkommunene huser cirka 22 prosent av melkekyrne, 22 prosent av ammekyrne, 30 prosent av sauene og 46 prosent av mjølkegeitene i landet.

  • Om sommeren slippes husdyr på beite i fjellet også fra andre områder, og det antas at over 1 million sau og over 70 000 storfe beiter i fjellet.

  • Produksjon av melk, kjøtt og ull, samt skogsdrift, er altså dominerende basert på naturgrunnlaget i fjellområdene. Mange gårdsbruk driver i tillegg med gårdsturisme, småskala matproduksjon, utleie av jakt- og fiskerettigheter og diverse servicenæringer.

  • I fjellet er gårdene med melkekyr gjennomgående mindre enn ellers i landet. 68 % av brukene har under 30 melkekyr

  • Sauebrukene er derimot gjennomgående større i fjellområdene enn ellers i landet.  

  • Landbruket i fjellregionen har stor betydning for sysselsetting (17.300 sysselsatte) og verdiskaping (nesten 14. milliarder). Med dette utgjør landbruket cirka 12 % av arbeidsplassene regionen i snitt. Her er ikke skogbruket regnet inn.

  • Reindrift er også en viktig del av fjellandbruket.

  • I løpet av de siste 50 årene har 3 av 4 gårdsbruk lagt ned driften. Nedgangen er størst i distriktene hvor naturen ikke gir grunnlag for stordrift.


Tallene er hentet fra rapporten ““Fjellandbruket - Status og utvikling i landbruket i fjellkommunene i Norge”, Nibio og SSB.

Ønsker du en kort oversikt over de viktigste trendene i fjellandbruket?
Se vårt faktaark her:

Fjellindeksen er en kilde som kun tar for seg fjellregionen, og inneholder tallgrunnlag om blant annet befolkningsutvikling, arbeidsplasser, verdiskaping, m.m. Rapporten finner du her;
Regional analyse


Hos andre kilder vil man finne tall om landbruket i Norge, men ikke brutt ned på fjellregionen.
Jord, skog, jakt og fiskeri – SSB
Statistikk og utviklingstrekk - Landbruksdirektoratet
Tjenester - Nibio