Grovfôrproduksjon
Foto; Morten Øverli
Produksjon av godt og nok grovfôr er avgjørende for et bærekraftig husdyrhold i fjellet. I fjellregionen er det kort vekstsesong og lang vinter, men ofte gode forhold for å dyrke gras. I kombinasjon med de rike utmarksbeitene regionen, gir dette gode forutsetninger for produksjon av melk og kjøtt på lokale ressurser. Husdyrhold og melkeproduksjon er dominerende i fjellandbruket, og tilgang til nok grovfôr med god kvalitet og god varighet i enga er avgjørende for det økonomiske resultatet.
Klimaet i fjellet er utfordrende. Flerårige vekster må være særlig tilpasset for å tåle den lange vinteren og dagens moderne driftsform. Mye nedbør i vekstsesongen kan gi problemer ved arbeidsoperasjoner som gjødsling og høsting, og kan forårsake avlingstap. Det er derfor nødvendig å finne fram til driftsformer og lokaltilpasset plantemateriale som tåler disse forholdene. Her finnes det mange rådgivere rundt om i fjellregionen som kan være behjelpelige med mer informasjon, som for eksempel Norsk Landbruksrådgiving og Tine.
Men, selv om endringer i klima kan påvirke vekstsesongens lengde, nedbørsmønstre og gi mer vinterstress, kan de også åpne nye dører for fjellandbruket. Det gir også mulighet for dyrking og utprøving av andre sorter, arter og sortblandinger enn det som har vært mulig tidligere. Nibio forsker i dag på nye sorter som er tilpasset fjellklimaet.
For å få et mest mulig optimalisert grovfôr er det viktig med fôranalyser og riktig gjødsling. En stadig større andel av produsentene ser behovet for å ha best mulig oversikt over hva de fôrer dyrene med, og får derfor sendt inn fôr til analyse. Et fôranalysesvar kan bidra til flere ting – både vurderinger rundt gjødsling, hvilke(n) kraftfôrtype(r) som passer til den aktuelle kvaliteten, og hvor store rasjoner som trengs for å oppnå en gitt ønska produksjon. I tillegg kan fôranalyser brukes for å komme til bunns i enkelte sjukdomsproblemer som f.eks. graskrampe.
Det er mange skjulte kostnader i form av dårlig fôr, og enda høyere kostnader som følge av helse- og fruktbarhetsproblemer som lett oppstår – både underveis og i etterkant av – perioder der det er brukt feil grovfôrkvalitet til feil dyregruppe. Det kan derfor være en god idé å ta en diskusjon med en rådgiver om det kan være praktisk gjennomførbart å få til dette bedre.
Beregninger
Grovfôrmodellen - VIPSWeb (vips-landbruk.no)
Nasjonalt senter for fjellandbruk sitt webinar om bedre grovfôrutnyttelse kan du se her: