Våre foredragsholdere

Torgeir Knag Fylkesnes

Nestleder i SV og stortingsrepresentant fra Troms. På Stortinget er han medlem av næringskomiteen og parlamentarisk leder. Denne våren ble han en tydelig stemme inn i i debatten om tallgrunnlag og jordbruksoppgjøret, og hadde kommentaren “Norske bønder er noen av de hardeste råskinna vi har”.

Yngve Rekdal

Etter 42 år som vegetasjonskartlegger og forkjemper for norske utmarksressurser gikk han av med pensjon fra NIBIO i 2023. Han har gått over 25.000 km i all slags terreng. Det svarer til Norge på langs ti ganger. Han har vært på vegetasjonskartlegging, holdt foredrag og markdager i ca. 160 kommuner. Yngve Rekdal har blitt en frontfigur for beiteressursene i norsk utmark og ingen kjenner naturen i norske beiteområde like godt som han

Vegard Martinsen

Forsker ved NMBU som har sett mye på karbonlagring i jord og hvordan landbruket kan være med å løse klima- og naturkrisen. Han har også sett på hvilke effekter utmarksbeite kan ha på økosystem og klima.

Lars Erik Ruud

Forsker ved Høgskolen i Innlandet. Har jobbet i prosjektet «Innlandsfjøset» siden det startet opp i 2021, og er en ivrig pådriver for å finne gode og billige løsninger ved investeringer i nye fjøs. Han har hatt et spesielt fokus på ombygging til løsdrift for små og mellomstore besetninger, og de utfordringene man møter med å få lønnsomhet i driften etter investering. Hvordan kan man innrette seg for å få det til? Lars Erik vil dele sine kunnskap og erfaring med oss under konferansen.

Katrina Rønning

Katrina er seniorforsker ved RURALIS. Hun har arbeidet mye med ulike interesser knyttet til areal- og naturressurser og miljø- og landbrukspolitikk i norsk og internasjonal sammenheng, og vil under konferansen fortelle oss om samspillet og utfordringene mellom landbruk i fjellet og reiselivet. Bruk, vern og rettigheter, næringsutvikling, arealbruk og -konflikter i innland og kystområder er noen stikkord for hennes forskning.

Mette Feten

Leder av mentorordningen i landbruket, og ansatt i NLR. Hun vil informere om ordningen og hvorfor den er viktig for landbruket. Ordningen er gratis for nye bønder, og Mette vil gi eksempler på hvordan det har fungert for ulike deltakere. Hun vil også svare på spørsmål fra salen, og oppfordrer til dialog.

Kirsti Winnberg

Kirsti er god på kommunikasjon, og hun har studert og jobbet med husdyrvitenskap siden 2014. Med andre ord, Kirsti har solid fagkunnskap om norsk matproduksjon. Selv om hun er født og oppvokst som byjente, fra Midtbyen i Trondheim, har hun valgt en karriere innen landbruk. Hun vil lede oss gjennom hele konferansen, og avslutter helgen med å fortelle oss om hvordan man kan gjøre landbruket mer synlig, hvordan tenke positivt når alt er negativt? Eller er alt egentlig negativt?

Petter Bjørgan

Som fagsjef for lokalmat i Stiftelsen Norsk Mat har Petter god oversikt over hvordan markedet lokalmat i Norge det fungerer. Hvordan kommer man seg inn i markedet? Hvor går man for å få tips og råd? Hvilke salgskanaler finnes? Han har i tillegg hovedansvar for bransjeportalen lokalmat.no og er ansvarlig for målinger av lokalmatsalget i Norge.